Asbestverwijdering

Wanneer u een nieuw huis koopt, zult u zeker een kijkje nemen in de muren en plafonds om te zien of er asbesthoudende materialen (ACM) in de muren, plafonds of vloeren zitten. Aangezien asbest ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken als mensen er na verloop van tijd aan worden blootgesteld, wilt u er zeker van zijn dat er geen asbest in uw huis aanwezig is. De eerste stap zal zijn om een professionele aannemer uw muren en plafonds te laten inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen asbest in deze gebieden zit. Is dat wel het geval, dan moet u het asbest zo snel mogelijk laten verwijderen. Soms is het echter mogelijk om te zien of er asbest in een huis aanwezig is door alleen maar rond te kijken.

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat vaak grijs van kleur is. Het heeft ook een sterke, vaak onaangename, geur. Als u ooit in een oud gebouw bent binnengelopen dat vroeger ACM bevatte en u heeft een licht reukvermogen, dan bent u misschien blootgesteld aan asbest.

De asbestvezels zijn zo klein dat ze bijna niet met het blote oog te zien zijn. U kunt de vezels niet zien omdat ze te klein zijn om licht te weerkaatsen of een kleur af te geven.

Hoe verwijdert u asbest uit uw huis?

Als u besluit dat uw huis asbest kan bevatten, zult u ervoor willen zorgen dat het zo snel mogelijk wordt verwijderd. Er zijn veel professionals die u kunnen helpen het asbest te verwijderen, maar ze zullen alleen in staat zijn om in en uit uw huis te komen als ze een speciale vergunning hebben. Zorg ervoor dat u een bedrijf kiest dat geen tijd verspilt en niet bang is om meteen aan de slag te gaan. Hoewel asbest uit een huis kan worden verwijderd, is het een zeer moeilijke taak. De beste asbestverwijderingsbedrijven hebben jarenlange ervaring met het verwijderen van asbest uit woningen, en zij kunnen hun werk goed en veilig doen. Wanneer asbestverwijderingsbedrijven in uw huis werken, zullen ze beschermende kleding dragen om ervoor te zorgen dat ze zo veilig mogelijk werken. Bovendien volgen ze strikte richtlijnen om ervoor te zorgen dat niemand wordt blootgesteld aan deeltjes in de lucht.

Gezondheidsrisico's van blootstelling aan asbest

Asbest is een zeer schadelijke stof die na verloop van tijd ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Als u wordt blootgesteld aan asbest, kan dat verschillende soorten longziekten veroorzaken, waaronder kanker. Zelfs als u geen symptomen ontwikkelt, is blootstelling aan asbest nog steeds zeer gevaarlijk en kan het na verloop van tijd ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Meer dan 90% van de sterfgevallen als gevolg van asbest in de 20e eeuw was het gevolg van blootstelling.

Als asbest eenmaal in uw lichaam zit, is het zeer moeilijk eruit te krijgen. De enige manier om asbest veilig uit uw huis te verwijderen, is een professioneel bedrijf dit voor u te laten doen. De werknemers dragen beschermende kleding en volgen strikte richtlijnen om u en uw gezin veilig te houden. Ze zullen er ook voor zorgen dat u geen extra kosten hoeft te maken door het asbest in uw huis te verwijderen.

Conclusie: Moet u uw huis laten testen op asbest?

In veel gevallen is het niet zinvol om uw huis op asbest te laten testen. Als u echter in een huis woont dat vóór 1980 is gebouwd en u heeft tekenen van blootstelling aan asbest in de muren, plafonds of vloeren, dan moet u die gebieden door een aannemer laten inspecteren. Als er asbest wordt gevonden, moet u het zo snel mogelijk laten verwijderen.

Het is belangrijk op te merken dat het meestal veiliger is om uw huis op asbest te laten testen dan om asbest zelf te verwijderen. Als een professionele aannemer asbest uit uw huis verwijdert, dan bent u veel veiliger dan wanneer u zelf asbest verwijdert. Aan de andere kant, als u zelf asbest verwijdert, kunt u worden blootgesteld aan schadelijk asbeststof. Dit kan na verloop van tijd ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, en het is het beste om uw huis op asbest te laten testen om er zeker van te zijn dat u zo veilig mogelijk bent.